Arrow Fat Left Icon Arrow Fat Right Icon Arrow Right Icon Cart Icon Close Circle Icon Expand Arrows Icon Facebook Icon Instagram Icon Hamburger Icon Information Icon Down Arrow Icon Mail Icon Mini Cart Icon Person Icon Ruler Icon Search Icon Shirt Icon Triangle Icon Bag Icon Play Video

TA VARE PÅ ULLTØYET

 

Når du investerer i de mykeste og behageligste ullproduktene som finnes, vil de også være trofaste mot deg så lenge du behandler plaggene dine riktig. Vi har derfor utarbeidet en praktisk sjekkliste som skal hjelpe deg til å beholde ullplaggets kvalitet i mange år fremover. 

Bruk 

Ikke bruk samme ullplagget for ofte. La plagget få to eller tre dagers hvile etter en hel dags bruk.

Være oppmerksom på hva du bruker ullplaget sammen med. Et strikket ullplagg ved siden av ”grove” klær, metallkjeder, armbånd, belter og grove lærvarer gir nupping, loing og kan også føre til at masker ryker.

Nupping

Vår ull er naturlig og økologisk, og har ikke gjennomgått egenskapsfremmende behandlinger. Nupping er en naturlig egenskap for ull, og vil forekomme der det er mest friksjon. Det er en vanlig misforståelse at nupping er synonymt med dårlig kvalitet - noe det absolutt ikke er. Nuppe "ballene" dannes av korte ullfibere som naturlig finner veien til overflaten pga den dynamiske friksjonen som dannes ved bruk av genseren, og nupping vil avta med tid. Bruk gjerne en kasjmirkam for å fjerne nuppene og plagget ditt er så godt som nytt.

Lagring og oppbevaring

Når plagget ikke er i bruk anbefaler vi at tøyet rengjøres, luftes, brettes og oppbevares i støvposer eller forseglbare plaggbeholdere. Dette for at de både skal beholde passformen og være beskyttet mot møll. 

Ikke bruk pappesker til å lagring. Ulltøy kan reagere med syren eller alkalien i esken (brune pappesker er eksempelvis svært alkaliske). Legg heller ikke plaggene i plastposer utover ca. tre måneder på grunn av mulig kondens i posene, som igjen kan forårsake mugg eller flekker. 

For å være på den sikre siden anbefaler vi å investere i noen møllkuler eller duftposer.

Om møll

Før lagring av ullklær bør du støvsuge i sprekker, skuffer, ved lister eller oppbevaringsesker fordi larvene lett kan ha gjemt seg der. Når dette er gjort må du behandle skapet med et flytende møllmiddel.  Pass på så du ikke får middelet på klærne.

Skulle møllen være i hus, er det ingen grunn til å få panikk. Det du først og fremst må gjøre, er å finne frem teppebanker og støvsuger. Eggene vil ligge ganske løst og er ikke spesielt solide, så de fleste vil bli ødelagt når du rister plagget godt ute, og støvsuger tepper og møbler. Etter å ha gjort dette bør du behandle med møllmiddel, og det er da viktig å følge bruksanvisningen.

Er det kaldt ute, kan du også la plagget ligge ute over natten, eller du kan legge det i fryserboksen fordi møll ikke tåler kulde.

 

Vaskeikoner du bør bli kjent med:

Ikke bruk klor. Ikke blek plagget

 

 

Plagget tåler ikke tørk ved bruk av tørketrommel.

 

Kjemisk rens

Hvis du ikke er kjent med hvordan ulltøy skal vaskes, anbefaler vi at du bruker ditt lokale grønne renseri. Alternativt, for mer informasjon om hvordan du vasker ulltøy, les videre.

 

Håndvask

Håndvask er alltid den sikreste metoden for å vaske ømtålige ulltøy. Vi anbefaler:

  1. Bruk flytende vaskemiddel spesielt egnet for ullvask i et håndvaskefat. Les mer om ut C Soaps her. 
  2. Vannet bør ikke være varmere enn 30 grader, og la ullplagget ligge i bløt i 10 minutter.
  3. Fjern overflødig vann fra plagget ved å rulle det sammen til en ball og klem forsiktig.  Aldri vri ullplagget fordi det lett kan miste passformen. 
  4. Skyll ut såpevannet med rent vann og legg plagget i vaskekaret og skyll.
  5. Gjenta skylleprosessen så mange ganger som nødvendig for å fjerne alle spor av vaskemiddelet.

 

Ikke vri opp ulltøyet

Etter vask tørker du ullplagget på denne måten:

Legg plagget flatt på et tørt håndkle og rulles til en pølse. Dette er den mest skånsomme måten å få overflødig vann ut av ulltøyet ditt.

 

Tørking

1. Ullplagget skal luftørke naturlig.

2. Legg plagget horisontalt på tørkestativet. Ikke bruk kleshenger.

3. Hold genseren vekk fra varmekilder som eksempelvis radiatorer og direkte sollys.

 

 

Skånvask maskin

Ullplagg kan trygt vaskes i vaskemaskinen som har ullprogram. Sett vaskemaskinen på håndvask- eller ullprogrammet. Maskinen din vil automatisk vaske ved kjøligere temperatur og vil rotere mye langsommere for å redusere risikoen for å skade ulltøyet. Temperaturen skal være ikke overstige 30 grader og programmet må være kort og skal ikke vare mer enn 30 minutter.

 

Hva gjør du når du tilfeldigvis har krympet favorittgenseren?

Hvis du ved et uhell har krympet favorittgenseren din, kan du muligens redde den fra veldedighetsposen eller musikkorpset ved å prøve denne metoden:

Fyll en vaskebalje med lunkent (max. 30 grader) og en god mengde med hårbalsam, ca. en flaske. Massér balsamen inn genseren, og la det ligge i minst 10 minutter. Dra forsiktig i plagget mens det ligger i vannbadet. Skyll deretter ut hårbalsamen. Legg genseren flatt på badehåndkle og strekk igjen forsiktig. Fest kantene med knappenåler og la det tørke. Denne metoden bør bare brukes som siste utvei for det er en fare for at dette skader plagget, og det kan være mulig at plagget ikke vender tilbake til den samme størrelsen og formen den engang hadde. 

Lykke til!

Du kan også lese den engelske versjonen ved å bruke denne linken.