Hvordan få miljøvennlige klær i garderoben din
I jungelen av all informasjon som finnes om miljøvennlige klær er det vanskelig å plukke ut det som er nyttig. Det er store utslipp knyttet til klesbransjen. Produksjon av syntetiske tekstiler bidrar til CO2-utslipp. Bomull krever mye vann og det brukes mye giftige kjemikalier. Vi i Ayo Oslo har lyst til å gjøre det lettere for deg å eie bærekraftige klær.
Klærne du allerede eier er de mest bærekraftige
Det største problemet med dagens klesbransje er det utrolige forbruket. Vi eier alt for mye klær, og mye av det blir ikke engang brukt. Så før du handler noe nytt kan det lønne seg å ta en ekstra titt i klesskapet. Finner du noe du ikke har brukt på lenge? Kan du komme på noen nye måter å bruke plaggene dine på? Du kan komme langt med litt kreativitet.
Ungå fast fashion
De siste årene har moteindustrien gått fra å ha en ny kolleksjon hver sesong til at det kommer nye kolleksjoner jevnt gjennom hele året. De store merkevarene går aldri tom for klær. Det produseres klær i dårlig kvalitet som passer til en kortvarig trend, slik at man alltid er klar for neste trend. Dette konseptet kalles fast fashion. Det er klær som produseres og selges billig. Og det er med på å sette et gigantisk fotavtrykk på planeten.
Bruk plagg mange ganger
Har du noen gang kjøpt noe til en spesiell anledning og så aldri brukt det igjen? Det er det nok mange av oss som har gjort. Å bruke klær få ganger og kjøpe nytt ofte er med på å øke fotavtrykket ditt. Bevegelsen #30wears er et motsvar på fast fashion. Still deg selv spørsmålet: “kommer jeg til å bruke dette plagget minst 30 ganger?” før du kjøper noe. Om svaret er nei, kan det være lurt å revurdere om det er verdt å kjøpe det.
Kjøp kvalitet
Se på merkelappen når du kjøper klær. Klær laget av naturmaterialer som ull, økologisk bomull, silke og lin er mye bedre for miljøet enn syntetiske stoffer. Om det står polyester, akryl eller elestan på merkelappen betyr det at det er plast i plagget, og det bidrar med utslipp av mikroplast ut i miljøet. Naturlige materialer er mer behagelig både for kroppen og for planeten. Dette koster litt mer, men hvis du tenker på hvor mye lengre plaggene varer, blir det billigere per bruk.
Kjøp mindre klær
Vi prøver ikke å fortelle deg at du ikke skal kjøpe klær i det hele tatt. Men det lønner seg å tenke deg ekstra om før man kjøper noe. Vi har vel alle gått på smellen å kjøpe noe på 70 % avslag fordi det er på salg, ikke nødvendigvis fordi vi virkelig elsket plagget. Unngå impulskjøp og spør deg selv om det er et plagg du virkelig trenger. Hvis svaret er nei er det greit å avvente å kjøpe. Om du ikke klarer å legge tanken fra deg kan du alltids gå tilbake senere og kjøpe det.
Vask klær mer skjeldent
Det lønner seg både for klærne dine og miljøet å vaske klær sjeldent. Å vaske klær krever mye vann. Det tærer også på klærne, og sliter de ut. Når du vasker klær av syntetiske materialer slippes det ut mikroplast. Hvis det er lukt som gjør at du vasker klær kan du først prøve å lufte det og se om lukten forsvinner. Med mindre flekker funker det iblant å fjerne den med en fuktig klut. Hvis plagget trenger vask, følg vaskeanvisning på plagget. Prøv å bruk lave temperaturer når det er mulig.