5 myter om miljøvennlige klær
Det er ikke lett å vite hvordan man kan gjøre garderoben sin mer miljøvennlig. Det florerer med alle typer tips og informasjon. Hvordan skal man vite hva som stemmer og ikke? Vi har samlet noen av mytene vi ser oftest om bærekraftig mote.
1. “Jeg må bruke mye penger for en bærekraftig garderobe”
Bærekraftig mote trenger ikke å være dyrt. Se på merkelappen når du kjøper nye klær. Prøv å unngå kunstige stoffer, og kjøp naturmaterialer. Hvis du også kan forsikre deg om at du vet hvor råvarene kommer får du et plagg som er bra for planeten, etisk fremstilt, og som vil vare i mange år. Klær som varer lenge er også snille mot lommeboken ved at du slipper å bytte det ut ofte. Enda en måte å spare penger på er å handle brukt. Bruktbutikker, vintagebutikker, loppemarked og apper som Tise er med på å gjøre brukte klær lett tilgjengelig. Og du får muligens et plagg ingen andre har.
2. “Hvis jeg kun kjøper miljømerkede klær er det bærekraftig”
De siste årene har det blitt lagt vekt på miljømerking i klesbransjen. Det er en veldig positiv trend. Dessverre er det noen mangler i dette systemet. Flere bedrifter merker kolleksjoner som bærekraftige, men kan ikke alltid vise til hvorfor på enkeltplagg. Det kan være misvisende. Miljømerker er også dyre å tilegne seg som klesmerke, og det er derfor lettere for de store kleskjedene å betale avgiftene. For å kjøpe klær som faktisk er bærekraftige kreves litt kritisk tenking. Det skader ikke å legge press på bedriftene vedrørende verdikjeden til plaggene du kjøper.
3. “Å gi bort klær unnskylder å kjøpe mer”
Det lønner seg for miljøet å kjøpe brukt. Og det er definitivt bedre å donere klær enn å kaste det. Men å kvitte med seg et plagg veier ikke opp for å kjøpe et nytt. Fretex, en av de største innsamlingsstasjonene i Norge, mottar over 50 tonn klær hver dag. Kun 10 prosent av dette selges i butikker i Norge. Det resterende blir sendt videre, men mye av det blir deponert. Mye blir liggende på landfyllinger, og mye blir brent. Det er svært miljøskadelig. Ikke kjøp klær som du ikke kommer til å bruke, og prøv å vær kreativ med det du allerede har.
4. “Det er ikke verdt det å fikse billige klær”
Om du har brukt lite penger på et plagg betyr ikke det at det ikke kan fikses om det har en liten skavank. Det er enkelt å sy på en knapp som har falt av eller lappe et lite hull. Noen merkevarer tilbyr reparasjon av sine egne merker. Det er også mulig å levere klærne sine til skredder, og sko til skomaker. Klærne du allerede eier er de mest bærekraftige. Så jo lengre du får de til å vare jo bedre.
5. “Vegansk er miljøvennlig”
Å leve vegansk er bra for planeten på mange måter. Men når det kommer til klesbransjen er ikke alltid vegansk det mest miljøvennlige. Plagg i syntetiske stoffer har et mye større fotavtrykk enn flere naturlige materialer. Det er ofte laget av plast, og bruker derfor mange år på å bryte ned. Det er fortsatt viktig å passe på at klær som kommer fra dyr, som for eksempel ull, er fremstilt på en etisk bra måte. Plagg laget av bomull er også viktig å være kritisk til. Du kan lese mer om forskjellige materialer her.